Tijdens de eerste tweedaagse werken we aan de 5 competenties van het oplossend vermogen, namelijk datgene wat nodig is om vraagstukken doeltreffend en ook menselijk op te lossen. Het gaat hierin dan ook om een veelzijdig en overigens ook vol programma.
We helpen je naar een doelmatige combinatie om effectief AI in te zetten, maar vooral ook om alles uit jezelf te halen. Met begrip en inzicht de verkregen (AI-)kennis vertalen naar oplossingen die door jou, de organisatie en anderen gedragen worden.
Om te presteren moet je eerst opstappen, goed zitten en je vertrouwd voelen!
Aan de hand van vraagstukken doorloop je de stappen van het oplossend vermogen:
1. Het doortastend helder krijgen van het vraagstuk en de gewenste uitkomst door geschilanalyse, identificatie en visualisatie van het personeelsvraagstuk, als ook de mensgerichte doelbepaling in lijn met de werkgeversvisie (governance).
2. Doeltreffende inzet van hulpmiddelen door effectieve opdrachten aan AI te geven en de werkwijze van AI te doorgronden, als ook het gericht inzetten van tools (zoals HR-assisent, Chatbots, HR-GPT en Copilot). Een werkwijze hanteren binnen de grenzen van AVG en de AI-verordening voor werkgevers (deze laatste is verplicht per februari 2025). In dit thema gaat het onder andere om documentanalyse, bewijsverzameling en dossiersysteem.
3. Kritisch toetsen van de informatie en routes op juistheid en menswaardigheid, oftewel de verkregen informatie (van AI) op waarde inschatten, met ook een consistentiecontrole van de route met de doelstelling. In dit thema wordt nader ingegaan op de vereiste kennis en inzicht in het arbeidsrecht en met name de verbanden. Bovendien gaan we in op de strategische kennis met best practices.
4. Integreren door maatwerk in jouw aanpak dat afstemt op de persoon en situatie. Daarbij zoek je aansluiting bij de verwachtingen van goed werkgeverschap (eisen uit het arbeidsrecht). De aanpak vereist een strategiebepaling, een synergie binnen de aanpak en ook stakeholdermanagement.
5. Verbindend zijn in de uitvoering is de inzet van de verbindingsstrategieën. De meest succesvolle oplossingen komen namelijk tot stand door (waar mogelijk) verbinding te realiseren met de ander.
Het gaat er tijdens deze dagen om wat je van van elkaar kunt leren in wat werkt. Oplossensgericht worden is geen truc, maar een bewust proces met regie over doel, aanpak en uitvoering. Jij stuurt en bepaalt waar je wilt uitkomen.
Leren van elkaars oplossingen doe je tijdens deze cursusdagen. Bespreken waar je tijdens de dag tegen aan loopt, horen welke oplossingen anderen hebben gevonden, ervaringen uitwisselen en contacten leggen.
Tijdens deze tweedaagse wordt in kleine groepen van maximaal 12 personen actief aan vraagstukken gewerkt. Je maakt ook kennis met het werken in het testcentrum, de complete werkomgeving waarin je later zelf 8 testcases gaat oplossen.
Deze dagen geven we op een locatie in Zeist die op deze dagen exclusief door deze groep wordt gebruikt, met meerdere werkruimtes voor de steeds wisselende werkvormen.
Bij de locatie is het eten en drinken volledig verzorgd en je kunt ook overnachten bij een hotel in de directe omgeving. Alles is inbegrepen.