Je beschikt over de volgende documenten

  • Functieprofiel KAM-coördinator
  • Functioneringsgesprekken laatste twee jaar van Elise en van Sander
  • Plan van Elise die zij presenteerde tijden de directievergadering
  • Notulen directievergadering
  • Overzicht met voorbeelden verbeteringen die Sander heeft doorgevoerd.
  • Loonstroken, jaaropgave en personeelskosten Elise Jansen
  • Arbeidsovereenkomst Elise Jansen
Download dossier

Testcase 6

Grondig heeft twee KAM-coördinator (Kwaliteit, Arbo & Milieu), namelijjk Sander Pieters en Elise Jansen. Elize is ter discussie komen te staan binnen de directie. Ze zet zich al jaren actief in voor duurzaamheid en veiligheid. Inhoudelijk heel sterk, maar ze is volgens de directie onvoldoende meegegaan met de ontwikkelingen van het bedrijf. Door de stikstofcrisis is Grondig gebaat bij oplossingen die naast een verbetering voor kwaliteit, ook rendabel zijn en investeringen moeten dus meer langs de lat van de financiële haalbaarheid worden gelegd. Dit levert spanningen op, want Elise ziet het als haar taak om ongeacht de financiële situatie altijd tot een verbetering van werkomstandigheden en vermindering van de voetdruk van de organisatie te komen. Hoewel spanningen soms voelbaar waren, is dat tot nu toe redelijk goed verlopen in de samenwerking.

Elise heeft tijdens een directieoverleg een sterk pleidooi gehouden om de bedrijfsvoering beter af te stemmen op de Sustainable Development Goals (SDG’s), gericht op milieuvriendelijke productie en investering in de arbeidsomstandigheden. Haar voorstellen zouden de werkomgeving duurzamer maken en de reputatie van het bedrijf verbeteren, wat ook gunstig is voor de positie op de arbeidsmarkt. Voor de lange termijn dus goed, maar op de korte termijn brengen deze veranderingen ook aanzienlijke kosten en operationele wijzigingen met zich mee. Tijdens de vergadering kreeg Elise dus tegengas van zowel Peter Kof (COO) als Hans Pieters (CFO, terwijl Tycho Roussolet (CEO) zich wat meer beschouwend en bemiddelend opstelde. Het werd wel duidelijk dat de plannen in de la zouden verdwijnen, omdat Hans en Peter daar niets voor voelden. Elise vroeg zich af wat haar meerwaarde is als voorstellen van haar enkel vanwege financiële argumenten terzijde geschoven worden. Ze verliet duidelijk teleurgesteld de vergadering. Zie de notulen van de vergadering en het plan van Elise dat zij heeft gepresenteerd.

De directie vindt het vervelend dat het inzicht van hen en Elise uit elkaar loopt en ook wordt afgevraagd of er wel ruimte is voor zelfs twee KAM-coördinatoren. Doordat dit soort grote projecten en de meer strategische en beleidsmatige zaken bij Elise liggen, heeft collega Sander zich de laatste jaar veel praktischer opgesteld en vooral gekeken naar direct inzetbare alternatieven waarmee tegen minder geld kleine verbeteringen doorgevoerd konden worden. Vooral Peter Kof ziet dat dit werkt en vindt het meer dan genoeg en ook Hans denkt dat ze in de huidige omstandigheden moeten stoppen met ‘het beste jongetje van de klas’ te willen zijn.

De achtergrond van Elise is dat zij in 2011 is begonnen als secretaresse en al snel was duidelijk dat ze groot organisatietalent had. Ze is intern opgeleid om als werkvoorbereider te gaan werken (augustus 2017) en ook dat deed ze uitstekend. Om haar een nieuwe uitdaging te geven heeft zij zich deels middels scholing en door zelfstudie ontwikkeld om als KAM-coördinator werkzaam te worden (vanaf 1 mei 2023). Organisatorisch loopt ze evenwel veel te veel voor de troepen uit. 

Gevraagd wordt om te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om van Elise afscheid te nemen, enerzijds omdat Elise volgens twee directieleden wat betreft haar inzet, doel en ook ambitie niet past bij wat Grondig nodig heeft, dat partijen steeds meer tegenover elkaar komen te staan en er is de komende jaren geen ruimte voor de grote KAM-projecten waar zij zich op richt.

Waar wil je uitkomen en hoe los je dit op? 

Het speelt vaker binnen Grondig dat medewerkers promotie krijgen en vervolgens op een positie komen waarin ze onder de norm scoren. Een situatie die dan lastig oplosbaar is. In de meeste gevallen blijkt dat binnen 6 maanden, hoewel in het geval van Elise dit wat langer heeft geduurd. 

Bedenk hoe hier procesmatig anders tegen aan gekeken kan worden en/of anders op voorhand opgelost kan worden.